មានក្រុមគ្រួសារជាច្រើនចូលចិត្តឲ្យកុមារតូចៗបរិភោគពងទាកូនខ្លាំងណាស់ ប៉ុន្តែក្រុមអ្នកជំនាញផ្នែកអាហាររូបត្ថម្ភបានផ្តល់អនុសាសន៍ថា កុមារដែលមានអាយុក្រោម ៥ឆ្នាំមិនគួរបរិភោគពងទាកូនឡើយ។
១. ពងទាកូនជាអាហារមានជីវជាតិខ្លាំង
ត្បិតតែពងទាមានតម្លៃសមរម្យក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែវាមានជីវជាតិខ្លាំងណាស់។ ក្នុងពងទាមួយគ្រាប់មានថាមពល ១៨២ កាឡូរី, ប្រូតែអ៊ីន ១៣.៦, ខ្លាញ់ ១២.៤ ក្រាម, កាល់ស្យូម ៨២ មីលីក្រាម, ផូស្វ័រ ២១២ក្រាម និង កូឡេស្តេរ៉ុល ៦០០ក្រាម។ ទន្ទឹមនឹងនេះផងដែរ វាក៏មានផ្ទុក បេតាការ៉ូទីន, វីតាមីន A, B, C, ជាតិដែក... ហើយវីតាមីន A និង បេតាការ៉ូទីន មានកម្រិតខ្ពស់ណាស់។
បើប្រៀបធៀបទៅនឹងស៊ុតធម្មតាឃើញថា វាមានតម្លៃអាហាររូបត្ថម្ភកាន់តែច្រើនដោយសារតែការអភិវឌ្ឍស៊ុតទៅជាអំប្រ៊ីយ៉ុង ទើបសារធាតុសំខាន់ៗកើតមានកាន់តែច្រើនឡើង។
២. កុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំមិនគួរបិភោគពងទាកូននោះឡើយ
ពងទាកូនជាអាហារដែលមានជីវជាតិបំផុត ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញមិនបានណែនាំឲ្យបរិភោគច្រើននោះទេ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមានភាពទន់ខ្សោយសារធាតុទាំងអស់នៅក្នុងស៊ុតនឹងបន្ថែមបន្ទុកលើប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ដែលអាចបណ្តោលឲ្យកើតជំងឺរាករូស។
លើសពីនេះទៅទៀត កុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំមិនត្រូវបានអ្នកជំនាញផ្តល់អនុវសាសន៍ឲ្យបរិភោគនោះឡើយ។ ព្រោះការបរិភោគស៊ុតច្រើនអាចកើតផវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដូចជា៖
- វីតាមីន A ច្រើនពេក៖ អាចធ្វើឲ្យកុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំ កើតលឿង, របកស្បែក, ប៉ះពាល់ដល់ឆ្អឹង។
- មានបញ្ហារំលាយអាហារ៖ ការទទួលទានពងទាកូនច្រើនអាចធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់ក្មេងដំណើរការមិនបានល្អ, មានអាការៈហើមពោះ, រាក...។
- កូឡេស្តេរ៉ុលកើនឡើង៖ ជាតិកូឡេស្តេរ៉ុលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងពងទាកូន ដែលមានភាពចាំបាច់ក្នុងការបង្កើតកោសិកាសសៃប្រសាទរបស់ក្មេង។ តែទោះបីជាយ៉ាងណា ការបរិភោគច្រើនពេកអាចបង្កើនហានិភ័យដល់ថ្លើម, ជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមកើនឡើង, បណ្តោលឲ្យកើតជំងឺសសៃឈាមបេះដូង៕
EmoticonEmoticon